Základní škola a mateřská škola
Přerov nad Labem
Přerov nad Labem č. 112
289 16
LVK Portášky 9.3.-15.3.2024, ŠVP Orlické Záhoří 3.6.-7.6.2024
Týden trvale udržitelného rozvoje 2016
Týden luštěnin
Tématem roku 2016 byly luštěniny. Co jsou luštěniny se můžeme dozvědět například ve wikipedii:
Luštěniny neboli luskoviny je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku, cizrnu a sóju. Většina z nich spadá do čeledi bobovitých.
Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Běžně obsahují sacharidy (nepřesně uhlovodany) krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, poměrně dost nerostných látek, o polovinu méně vápníku než mléko, fosfor a stejné množství železa jako žloutek.
Luštěniny postrádají vitaminy A a C. Až na sóju a podzemnici olejnou jsou všechny chudé na tuky.
Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost vázat atmosférický dusík symbiózou s baktériemi (rod Rhizobium), díky čemuž vyžadují méně hnojiv. Jsou proto používány pro obnovení půdy, v níž byl dusík vyčerpán.
Význam luštěnin je především v tom, že ke svému růstu potřebují nesrovnatelně menší množství vody než jiné plodiny a zároveň jsou cenným zdrojem bílkovin. Obecně jsou luštěniny považovány za potravinu budoucnosti.
V rámci projektového týdne jsme se o luštěninách učili, bádali a také jsme je ochutnávali. Paní učitelky připravily celou řadu chutných jídel. Ohlas to mělo u žáků i rodičů, kteří pak vařili luštěniny i doma. V rámci projektového týdne byly také zpracovány náměty pro práci v jednotlivých ročnících. Ukázky a náměty prací můžete vidět v přiložených souborech.