Obsah

Týden udržitelného rozvoje 2016

Typ: ostatní
Týden udržitelného rozvoje 2016 1Týden luštěnin

Týden trvale udržitelného rozvoje 2016

Týden luštěnin

Tématem roku 2016 byly luštěniny. Co jsou luštěniny se můžeme dozvědět například ve wikipedii:

Luštěniny neboli luskoviny je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hráchfazolečočkucizrnu a sóju. Většina z nich spadá do čeledi bobovitých.

Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Běžně obsahují sacharidy (nepřesně uhlovodany) krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, poměrně dost nerostných látek, o polovinu méně vápníku než mlékofosfor a stejné množství železa jako žloutek.

Luštěniny postrádají vitaminy A a C. Až na sóju a podzemnici olejnou jsou všechny chudé na tuky.

Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost vázat atmosférický dusík symbiózou s baktériemi (rod Rhizobium), díky čemuž vyžadují méně hnojiv. Jsou proto používány pro obnovení půdy, v níž byl dusík vyčerpán.

Význam luštěnin je především v tom, že ke svému růstu potřebují nesrovnatelně menší množství vody než jiné plodiny a zároveň jsou cenným zdrojem bílkovin. Obecně jsou luštěniny považovány za potravinu budoucnosti.

V rámci projektového týdne jsme se o luštěninách učili, bádali a také jsme je ochutnávali. Paní učitelky  připravily celou řadu chutných jídel. Ohlas to mělo u žáků i rodičů, kteří pak vařili luštěniny i doma. V rámci projektového týdne byly také zpracovány náměty pro práci v jednotlivých ročnících. Ukázky a náměty prací můžete vidět v přiložených souborech.


Přílohy

Vytvořeno: 11. 12. 2018
Poslední aktualizace: 12. 12. 2018 10:22
Autor: Správce Webu